Spara pengar idag på licenserna

Ja det är sant! Du kan spara pengar på licenshantering! ännu mer pengar kan spara om du tar tag i all programvara och utarbetar en standardiserad programvaruhantering.

Men låt oss börja med att se hur vi kan spara pengar redan nu!

Det finns i huvudsak två sätt att spara pengar på licenserna. Antingen har du fler licenser än du använder och därför kan spara på underhållet. Eller också använder du fler licenser än du har och det kan ni också spara pengar på! Ganska så trevligt eller hur?

I första fallet så har du fler licenser (och kanske tom fler installationer) än du använder. Kruxet är att ta reda på hur mycket ni använder på företaget. Men med programvaror som möter nyttjandegrad av program kan ni kartlägga vilka program som faktiskt används (inte bara som är installerat).

Ex. Ni äger 10 licenser av Photoshop, programmet är installerat på 13 datorer. Ni är då alltså underlicensierade. Den enklaste lösningen skulle kunna vara att köpa till ytterligare 3 licenser (19.185 kr) för att uppfylla licensvillkoren. När ni kontrollerar användningsgraden av Photoshop så visar det sig att på 5 datorer används Photoshop endast vid ett fåtal gånger under 6 mån (för att titta på bilder visar det sig senare). 

Alltså avinstallerar vi Photoshop på de 5 maskinerna och sparar 19.185 kr + framtida uppgraderingar och licensavgifter! Tänk så mycket roligare man kan ha för 20.000 kr ?
Okay det låter ju bra, men om det visar sig att man använder 20 licenser då måste det väl bli dyrare? Nja det är faktiskt inte alltid säkert, i och med att du vet hur många licenser du behöver då blir det också enklare att välja det mest förmånliga licensavtalet. På så sätt kan licenskostnaden bli lägre för 20 licenser än för 15!

Det kan också vara så att användarna använder program som är mer avancerade (=dyrare) än vad som behövs. Någon kan använda Phontoshop för att titta på bilder och eventuellt gör någon enklare ändring. Då duger betydligt enklare (=billigare) program som kanske ingår i operativsystemet eller som kan laddas ner gratis.